Kako tovarniško ponastaviti Synology NAS

Če vam pogon Synology NAS povzroča težave ali pa ga samo nadgrajujete na povsem nov sistem, ga lahko ponastavite na nekaj načinov, odvisno od tega, kaj želite z njim storiti.

POVEZANE: Kako ročno in samodejno izklopiti in znova zagnati Synology NAS

Skupno obstajajo trije načini ponastavitve Synology NAS: ponastavitev samo omrežnih nastavitev (s čimer se bo ponastavilo tudi skrbniško geslo za prijavo), ponastavitev in ponovna namestitev DiskStation Manager (še vedno ohranjanje vseh podatkov nedotaknjenih) ali ponastavitev vsega (vključno z brisanjem vseh podatki na trdih diskih).

Preden pa pregledamo vsako metodo, je dobro, da v računalnik namestite aplikacijo Synology Assistant (kar lahko storite na tej strani). Omogoča vam ogled stanja vašega pogona NAS, ne da bi morali dostopati do samega pogona. Odlično je tudi, če se pri ponastavitvi spremeni naslov IP vašega pogona NAS in niste prepričani, kateri je nov naslov IP.

V vsakem primeru so tukaj trije načini ponastavitve vašega pogona Synology NAS.

Ponastavite omrežne nastavitve

Če vam pogon NAS povzroča nekatere težave z omrežjem, lahko preprosto ponastavite samo omrežne nastavitve. S tem tudi ponastavite skrbniško geslo za prijavo in po ponastavitvi omrežnih nastavitev boste pozvani k ustvarjanju novega.

Začnite z iskanjem gumba za ponastavitev na zadnji strani pogona NAS. Običajno je tik ob vratih USB in Ethernet.

Nato vzemite sponko za papir ali orodje za odstranjevanje kartice SIM in pridržite gumb za ponastavitev približno pet sekund - dokler ne zaslišite piska. Potem takoj izpustite.

Po tem zaženite Synology Assistant in nato dvokliknite pogon NAS, da dostopite do njega in se prijavite.

Privzeto uporabniško ime je "admin", privzeto geslo pa ostane prazno. Po vnosu teh poverilnic kliknite »Prijava«.

Nato boste pozvani, da ustvarite novo geslo. Ko ste to storili, pritisnite »Pošlji«.

Na naslednjem zaslonu kliknite gumb »Prijavi se zdaj«.

Od tam se preprosto prijavite z novim geslom in začeli boste delovati!

Znova namestite DSM, vendar obdržite podatke

Verjetnejši scenarij za peščico uporabnikov bi bil popolnoma ponastaviti operacijski sistem DSM, vendar bi vse njihove podatke še vedno ohranili nedotaknjene na trdih diskih - to je super za tiste, ki nadgrajujejo na novo polje NAS ali če vam DSM samo daje nekaj vprašanj in jih želite samo izbrisati in začeti na novo. Ustvarite varnostno kopijo svoje konfiguracije, da jo boste lahko obnovili po ponovni namestitvi.

Za začetek poiščite gumb za ponastavitev na zadnji strani pogona NAS. Običajno je tik ob ethernetnih vratih.

Nato vzemite sponko za papir ali orodje za odstranjevanje kartice SIM in pridržite gumb za ponastavitev približno pet sekund - dokler ne zaslišite piska. Potem takoj izpustite. Takoj za tem pet sekund ponovno držite gumb za ponastavitev, dokler ne zaslišite še piska. Takoj pojdi.

NAS bo zaslišal še nekajkrat, nato pa se bo pogon NAS znova zagnal. Po nekaj minutah bo lučka stanja utripala oranžno. DSM je zdaj pripravljen za ponovno namestitev.

Odprite Synology Assistant in nato dvokliknite pogon NAS (zraven bo napisal »Configuration Lost«) za dostop.

Kliknite gumb »Ponovna namestitev«.

Nato pritisnite zeleni gumb »Namesti zdaj«.

Počakajte, da NAS znova namesti DSM in se znova zažene. To običajno traja približno 15 minut.

Ko se NAS znova zažene, kliknite gumb »Poveži«.

Nato boste ustvarili svoj skrbniški račun in opravili isti postopek nastavitve, kot ste ga dobili, ko ste prvič dobili pogon NAS. Po ponovni namestitvi lahko preberete naš vodnik za nastavitev Synology.

Ponastavi vse in izbriši vse podatke

Če želite iti po bolj skrajni poti, lahko vse popolnoma ponastavite, vključno z brisanjem vseh podatkov s trdih diskov. To je tudi nekoliko lažje storiti, saj lahko to storite kar iz DSM-ja, namesto da bi se ukvarjali s tipko za fizično ponastavitev na napravi. Preden začnete, je morda dobro najprej vse varnostno kopirati.

Prijavite se v DSM in nato odprite okno »Nadzorna plošča«.

Kliknite možnost »Posodobi in obnovi«.

Preklopite na zavihek »Ponastavi« na vrhu.

Pritisnite rdeči gumb »Izbriši vse podatke«.

Ko se prikaže pojavno okno, potrdite polje poleg rdečega besedila in kliknite gumb »Izbriši vse podatke«.

Nato vnesite skrbniško geslo za prijavo in pritisnite gumb »Pošlji«.

Vaš Synology NAS bo začel postopek ponastavitve. To lahko traja od 10 do 20 minut, ko pa to storite, lahko zaženete Synology Assistant in vaš NAS bo prikazal, da ni nameščen. Takrat ste napravo popolnoma ponastavili.

In zdaj ste pripravljeni, da jo nastavite na novo.