Kako zasebno brskanje deluje in zakaj ne ponuja popolne zasebnosti

Zasebno brskanje, brskanje InPrivate, način brez beleženja zgodovine - ima veliko imen, vendar je v vseh brskalnikih enaka osnovna funkcija. Zasebno brskanje ponuja nekaj izboljšane zasebnosti, vendar niste popolnoma anonimni v spletu.

Način zasebnega brskanja spremeni način vedenja vašega brskalnika, ne glede na to, ali uporabljate Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Apple Safari, Opera ali kateri koli drug brskalnik - vendar ne spremeni načina, kako se vede kaj drugega.

Kaj brskalniki običajno počnejo

Ko brskate normalno, spletni brskalnik shrani podatke o zgodovini brskanja. Ko obiščete spletno mesto, brskalnik beleži podatke, ki obiščejo zgodovino brskalnika, shrani piškotke s spletnega mesta in shrani podatke obrazcev, ki jih lahko pozneje samodejno dokonča. Shrani tudi druge podatke, kot so zgodovina prenesenih datotek, gesla, ki ste jih izbrali za shranjevanje, iskanja, ki ste jih vnesli v naslovno vrstico brskalnika, in bitov spletnih strani, da se v prihodnosti pospeši čas nalaganja strani ( znan tudi kot predpomnilnik).

Nekdo z dostopom do vašega računalnika in brskalnika bi lahko pozneje naletel na te podatke - morda tako, da v vašo naslovno vrstico in spletni brskalnik predlaga nekaj spletnega mesta, ki ste ga obiskali. Seveda lahko odprejo tudi zgodovino brskanja in si ogledajo sezname strani, ki ste jih obiskali.

V brskalniku boste morda lahko onemogočili nekaj tega zbiranja podatkov, vendar tako delujejo privzete nastavitve.

Kaj počne zasebno brskanje

Ko omogočite način zasebnega brskanja - v brskalniku Google Chrome znan tudi kot način brez beleženja zgodovine in brskanje InPrivate v brskalniku Internet Explorer - vaš spletni brskalnik teh podatkov sploh ne shrani. Ko obiščete spletno mesto v načinu zasebnega brskanja, vaš brskalnik ne shrani nobene zgodovine, piškotkov, podatkov obrazcev - ali česar koli drugega. Nekateri podatki, na primer piškotki, se lahko hranijo med sejo zasebnega brskanja in se takoj zaprejo, ko zaprete brskalnik.

Ko je bil način zasebnega brskanja prvič uveden, so spletna mesta to omejitev lahko obšla s shranjevanjem piškotkov z uporabo vtičnika brskalnika Adobe Flash, vendar Flash zdaj podpira zasebno brskanje in ne bo shranjeval podatkov, ko je omogočen način zasebnega brskanja.

Zasebno brskanje deluje tudi kot popolnoma izolirana seja brskalnika - če ste na primer v običajni seji brskanja prijavljeni v Facebook in odprete okno za zasebno brskanje, v tem oknu za zasebno brskanje ne boste prijavljeni v Facebook. Spletna mesta z integracijo Facebooka si lahko ogledate v oknu zasebnega brskanja, ne da bi Facebook obiskal vaš prijavljeni profil. To vam omogoča tudi uporabo seje zasebnega brskanja za prijavo v več računov hkrati - na primer, lahko ste prijavljeni v Google Račun v običajni seji brskanja in se prijavite v drug Google račun v oknu zasebnega brskanja.

Zasebno brskanje vas ščiti pred ljudmi, ki imajo dostop do vašega računalnika, ki brska po vaši zgodovini brskanja - brskalnik v računalniku ne bo pustil nobenih sledi. Prav tako spletnim mestom preprečuje uporabo piškotkov, shranjenih v vašem računalniku, za sledenje vašim obiskom. Vendar vaše brskanje ni popolnoma zasebno in anonimno, ko uporabljate način zasebnega brskanja.

Nevarnosti v računalniku

Zasebno brskanje spletnemu brskalniku preprečuje shranjevanje podatkov o vas, vendar drugim aplikacijam v računalniku ne preprečuje nadzora brskanja. Če imate v računalniku nameščen zapisovalnik ključev ali vohunsko programsko opremo, lahko ta aplikacija spremlja vašo dejavnost brskanja. Nekateri računalniki imajo lahko nameščeno tudi posebno programsko opremo za spremljanje, ki spremlja brskanje po spletu - zasebno brskanje vas ne bo zaščitilo pred aplikacijami starševskega nadzora, ki posnamejo posnetke zaslona vašega brskanja po spletu ali nadzirajo spletna mesta, do katerih dostopate.

Zasebno brskanje preprečuje, da bi ljudje po vašem brskanju po spletu vohljali po njem, vendar lahko kljub temu, da imajo dostop do vašega računalnika, še vedno vohljajo. Če je vaš računalnik varen, vam tega ne bi bilo treba skrbeti.

Nadzor omrežja

Zasebno brskanje vpliva samo na vaš računalnik. Vaš spletni brskalnik se lahko odloči, da zgodovine dejavnosti brskanja ne bo shranil v računalnik, ne more pa drugim računalnikom, strežnikom in usmerjevalnikom naročiti, naj pozabijo zgodovino brskanja. Na primer, ko obiščete spletno mesto, promet zapusti vaš računalnik in potuje skozi več drugih sistemov, da pride do strežnika spletnega mesta. Če uporabljate poslovno ali izobraževalno omrežje, gre ta promet prek usmerjevalnika v omrežju - vaš delodajalec ali šola lahko tukaj prijavi dostop do spletnega mesta. Tudi če ste doma v svojem omrežju, zahteva gre prek vašega ponudnika internetnih storitev - vaš ponudnik internetnih storitev lahko v tem trenutku zabeleži promet. Nato zahteva pride do samega strežnika spletnega mesta, kjer lahko strežnik zabeleži vaš dostop.

Zasebno brskanje ne ustavi nobenega od tega beleženja. V računalniku ne pušča nobene zgodovine, da bi jo ljudje videli, toda vaša zgodovina je vedno lahko - in običajno je - zabeležena drugje.

Če res želite anonimno brskati po spletu, poskusite prenesti in uporabiti Tor.